To gjenutgivelser og et festskrift

bilde4webI forbindelse med at Paal-Helge Haugen fylte 70 år i april 2015 ble to av hans tidligere bøker utgitt på nytt, og jeg fikk i oppdrag å lage nytt design på både omslagene og materiene. Ønsket var å få format og innbinding på bøkene, og utseendemessig skulle de være «i slekt, men ikke søsken».

Vi ble enige om å gå for trykt helbind med blindpreg på tittelen. Designet ble enkelt og grafisk, en lys bok og en mørk bok.

Det ble også utgitt et festskrift til Paal-Helge Haugens 70-årsdag og jeg var så heldig å få lage omslag denne boken og. Boken har rød shirting på bindet og trykt magebind.

bilde2web

Litt om bøkene

Anne kom ut første gang i 1968 og er fortellingen om en ung kvinnes liv og alt for tidlig død. Handlingen er lagt til Bygde-Norge på 1800-tallet. Boka er regnet som en moderne klassiker og fikk betegnelsen «punktroman» . Dokumentariske fragmenter er her vevd sammen med den skjønnlitterære teksten. Jeg må innrømme at jeg ved første gangs lesing ikke helt fikk grep på fortellingen, men da jeg leste den andre gang (dette er en liten roman på 80 sider) syns jeg det var en sterk og var fortelling som absolutt er å anbefale.

Steingjerde er en nydelig diktsamling (eller diktroman som det står på tittelsiden) som ble utgitt i 1979. «Ei bok … Frå dei indre bygdene … Frå barndom på femti‑talet» står det på de første sidene. Dette er dikt om en oppvekst i Setesdalen i en brytningstid «mellom det gamle som hadde vore og det nye som kom»:

Her et et dikt om amerikafarerne som kommer hjem på besøk. Gjengitt med tillatelse fra Paal-Helge Haugen:

 

(heim frå amerika)

slektningar, kjenningar

var så ukjennelege

når dei kom att

etter mange år

dei likna slett ikkje

seg sjølve

slik dei stod i albuma

eller hekk i ramme på veggen

dei hadde fått seg

ein underleg r

som sat fast

eit stykke nede i halsen

av og til hadde dei slips

med kvinnfolk på

eller solnedgang på havet

dei hadde dressar

med tjukke puter i skuldrene

og annleis kroppar

som smalna av nedover

når dei såg på oss var det

med eit framandt blikk

så vi forstod at augo

vart forandra av å sjå

alt det framande

det var fælt å tenke på:

reiste ein til amerika

vart ein

eit anna menneske

gamle-omslag

Bokomslagene fra 1979 og1968