Jubileumsbok

forside-blogg-ny2

Dyreparken i Kristiansand er 50 år i år! Og da ville de ha en jubileumsbok som forteller den fantastiske historien, fra den spede begynnelse med noe få bjørner, esler, flamingoer og bavianer, til dagens park med sjørøvere, Hakkebakkeskogen, Abra havn, Kardemomme by, dyr fra alle verdenshjørner og mye, mye mer!

Kristin Jobraaten, i nystartede ENA forlag, fikk i oppdrag å lage boken. Jeg ble spurt om å stå for design og setting av boka, og Jon Amtrup ble hyret inn for å skrive om de ti siste årene. I 2006 ble det lagd en bok om de første 40 årene, og denne skulle, noe redigert, brukes i 50 års-boken. Så mens Jon skrev, startet jeg med  å hente ut tekst og bilder fra gamle filer og lage et grunndesign til den nye boka. Noe detektivarbeid blir det når bilder fra en ti år gamle bok skal brukes, men da alt var samlet kunne jeg gå igang med settingen av boka. Det var mange forskjellige tekst-elementer i den gamle boken, noe tekst ble strøkent, mens resten ble samlet i 2 tekst-typer: brødtekst og «småsaker». Bildene, som før var spredd utover på hver side, ville jeg samle mest mulig for å få et renere uttrykk. (Eksempel på gammel og nytt design kan du se helt nederst på siden.)

Omslaget ble en utfordring. Dyreparken ønsket vi skulle bruke font og farger som de har i sitt design-program. De ønsket og at de viktigste attraksjonene i parken skulle avbildes på omslaget. Men med bilder av søte dyr, sjørøverskip og klatremus er det lett at omslaget ser ut som en barnebok , og en bok for barn er det jo i hovedsak ikke. Det ble mye famling, prøving og synsing. Dyreparkens designere, pluss en ekstern designer, ble og satt på oppgaven … før jobben kom tilbake til meg igjen. Samtidig med at jeg jobbet med boka holdt designerne i Dyreparken på med jubileums-logo og design-elementer til jubileet. Så da den fine 50-års-logoen deres dukket opp, sammen med en mørk bakgrunn med «gull-konfetti», løsnet det hele og kom vi fram til et omslag vi alle var fornøyd med.

Her er noen av forside-skissene:

Dyreparken-forside_blogg

Mandag 8. februar var det pressekonferanse i Kjuttaviga Vertshus i Dyreparken. Kristin Jobraaten ledet  pressekonferansen.

IMG_0766Kristin intervjuer konsernsjef Reidar Fuglestad og Adm. dir. Per Arnstein Aamot.

IMG_0787Hans Martin Sveindal, forfatter av 40-årsboken og web-redaktør i Dyreparken, og Kristin og en haug med bøker.

 

Her er kapittelet om Julius, i gammel og ny (til høyre) utgave.

julius-ny.24_ny